2012-10-08

Gazteenen elikadura

Oraingo honetan, gazteenen elikadura apropos bat eskainiko dizuet, Mario Perez Butragueño, gastroenterologia peditrikoan adituak eginikoa.

1 hiletik 4 hilera
     Amagandiko edoskitzea (kantitateak)
  • 2ª-3ª asteak:   80 - 100 ml/toma (7 - 8 toma) 
  • 4ª astea: 100 - 120 ml/toma (7 - 8 tomas) 
  •  2º hilea: 120 - 150 ml/toma (7 toma) 
  •  3º hilea: 150 - 180 ml/toma (6 toma) 
  •  4º hilea: 180 - 210 ml/toma (5 toma) 
  •  > 4 hilea: 210 - 250 ml/toma (4 toma)



4 eta 5. hileak:
Momentu honetatik aurrera, esneaz aparte gutxi-gutxika elikagai desberdin batzuk sartzen joango gara beti ere, kantitate txikietan eta 7-10 eguneko tartea utzita ager litezkeen intolerantzia behatzeko.
Goizeko eta gaueko biberoietan gluten gabeko bi koilarakada zereal jarri dezakegu. Arratsaldean frutazko ahi sartu dezakegu. Horretako, platano, sagar eta madariarekin hastea komeni da, beti ere, ondo birrinduta. Fruitu hauek, esnearekin batera edo soilik eskaini ditzakegu.


7 eta 8. hileak:
Umeari barazki purea (patata, azenario, porru) ematen hasi gaitezke. Espinakak, buztankadak eta erremolatxa saihestea komeni da. Gutxi-gutxika, pureari oiloa jartzen hasi gaitezke, egosita edo birrinduta (hasieran 10-20 gramo eta gero 50-75 gramo). Pare bat aste geroago, txahala jartzen hasi gaitezke.

8. hilea:
Glutendun zereala sartu.

9. hiletik 11. hilera:
Jogurta sartu, hasieran naturala, gero zaporeena. Jogurt hau, askariko frutarekin bat egin dezakegu.
Arraina ere sartzea komeni da, gauean, eta arrotzaren gorringo egosia, purearekin batera adibidez.

12 hile:
Egositako arrotz osoa sartu. Ez eman 2-3 baino gehiago astero. Janari txikituak ematen hasi gaitezke, gutxi-gutxika.

18 hile:
Egoskariak sartzen hasi, dilistak adibidez.  Hile honetatik aurrera 24.hiletik aurrera komenigarriago bada ere, behiaren esne betea ematen hasi gaitezke.

OHARRAK:

Azukrea, gatza eta sakarina gehiegi ematea ez da gomendagarria ezta esne kondentsatua ematea.

Guzti hau, aholkuak dira, beraz momentu oro bakoitzaren pediatrak esandakoa bete behar da.

No hay comentarios:

Publicar un comentario