2012-11-05

Gatz gazia


Gatz gehiegi kontsumitzea, osasun arazo askoren jatorria da. Ez bakarrik, gaixotasun kardiobaskularren jatorria, baizik eta osteoporosia edo urdaileko minbizia. Espainiako bihotz erakundeak (FEC) esan duenaren arabera, gatz kontsumoa erdira gutxitzea, erretzeari uztea bezalako onurak dute.

Orain dela 10 urte baino gehiago, Munduko Osasun Organizazioak (FEC) 6 gramotan jarri zuen gatz kopuruaren eguneroko muga. Munduan media hori hautsita dago media 10-12 gramotan jartzen delako. Kopuru honen %80, aurretiaz prestatutako elikagaiak eta produktu enbasatuek osatzen dute.







Lehen gatza, kontserbarako erabiltzen zen, izan ere, gatzetan murgildutako sustantziak denbora gehiago behar dute elikagai hauek kalte daitezen. Are gehiago, denboran atzerago bagoaz, gatza moneta bezalako zen, ordaintzeko erabili izan delako, hurarekin lehen esan bezala elikagaiak mantentzen zirelako eta garai horietan hori beharrezkoa zen. Gaur egunean berriz, Pilar Mazonen ustez, Konpostelako Santiago ospitaleko kardiologoa, gatza ez da premiazkoa atontzeko bakarrik erabiltzen dugulako. 

Gatza, gure organismoak mugitzen dituen likidoak retenitzen laguntze du. Honela, presio arterialak gora egiten du hipertentsioa sortzeko aukerak handituz.  Datuen arabera, hipertentsioa, burmuinean ematen diren arazoen %62aren  eragilea da eta bihotzean ematen diren arazoen %42a.

 The New England Journal of Medicinen argitaratutako ikerketa baten arabera, egunean 3 gramo gatz gutxiago jateak urteko arazo kardiobaskularren kopurua 60000 - 120000 artean jaistea, iktusak 32000 eta 66000 artean, bihotzekoen kasuan, 54000 eta 99000 artean jaistea eragin dezake. Horrez gain, gatz gutxiago jatea ere osasunarentzat onuragarria izateaz gain gure ekonomiarako ona izango litzateke 10.000 eta 24000 dolar inguru aurreztuz. Datu hauek ikusita, estatu batzuk eskua sartu dute arazo honen aurrean. Finlandian adibidez, 70. hamarkadatik aurrera egindako ekitaldi baten ondorioz, egunean 9tik 12gramora bitartean jaistea lortu izan da. Ondorioz, arazo kardiobaskularren eta burmuineko arazoen ehuneko handi bat jaitsi izan da eta bizi esperantza 5, 6 urtetan igo da.

Azkenik, esan beharra dugu gatz kontsumoa gutxitzea bakoitzaren esku dagoela. Hala ere, elikagaien industriak, gatz gutxiago jarri behar diote ekoizten dituzten elikagaietan. Azkenik, organismo publikoen laguntza ere beharrezkoa da, gatzaren aurkako iragarkiekin, informazio zehatza...

No hay comentarios:

Publicar un comentario